ExtremePortal

10 csodálatos kép a Hubble űrtávcsővel

2015. november 27. - Extremeportal

A Hubble űrtávcső 1990. május 20-án készítette az első képet, azóta a javításokat leszámítva folyamatosan szolgálatban van és a mélyűr jelenségeit figyeli meg.

A teleszkóp a nevét Edwin Hubble csillagászról kapta, aki amellett érvelt, hogy a távoli galaxisok vöröseltolódását a világegyetem tágulása okozza.

telescope_essentials_introduction1_lg.jpg

 

A távcső feladata lényegében ugyanaz, mint a földi obszervatóriumoké, azzal a különbséggel, hogy atmoszféra hiányában nem kell számolni a légkör torzító és fényelnyelő tulajdonságaival, ezért a világegyetemmel egyidős mélyűr feltérképezése és megfigyelése nem ütközik akadályba. 

A távcső fő alkatrésze  egy 2,4 méter átmérőjű Ritchey–Chrétien-távcső, mely a fedélzetén lévő műszerek segítségével az ultraibolya tartománytól a látható fényen át az infravörös tartományig képes érzékelni a világegyetem fényeit. Sajnos a Napról és a Merkúrról nem tud felvételt készíteni, mert az erős sugárzás miatt a berendezés érzékeny műszerei tönkremennének.

Üzembeállítása óta a teleszkóp öt nagyjavításon esett át, melyek során számos műszert kicseréltek illetve újabbakat építettek be az asztronauták.

A tervek szerint a Hubble űrteleszkóp szerepét a későbbiekben a James Webb űrtávcső veszi majd át, miután várhatóan 2018-ban a Hubble távcsövet a Csendes-óceánba irányítva megsemmisítik.

Az alábbi galériában megtekinthető az általunk legszebbnek talált tíz felvétel, melyet a távcső készített az elmúlt 25 évben.

fotók: http://hubblesite.org/

A bejegyzés trackback címe:

https://extremeportal.blog.hu/api/trackback/id/tr768117346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása