ExtremePortal

Kis katona, a kicsik harcmezején

2015. november 21. - Extremeportal

A DPS leginkább alsó és belépő kategóriájú készülékeiről, táblagépeiről ismert. Ezen csoport tagja a két(!) verzióban futó DPS iQ7 névre hallgató táblagép is, amelynek a - mondhatni - gyengébb változatát vesszük górcső alá.

Hogy mit gondolunk róla? A cikk végén kiderül.

dps_iq7.jpg

Külső

A táblagép egy hajszálpontosan 7 hüvelykes TN kijelzővel rendelkezik. A DPS Dual 7-hez képest a formavilág sokat javult. A gép elegánsnak mondható, de amint kicsit meghajlítanánk, a készülék recseg-ropog, ami bár a kategóriájához híven megbocsátható, de mégiscsak zavaró lehet. A gép nem vékony de pont az a vastagság amit kényelmesen még meg lehet fogni.

Jó pont hogy DSP Dual 7-tel ellentétben itt vannak dedikált hangerőszabályzó gombok amelyek a bekapcsoló gombbal közösen a jobb oldalra kerültek(ha a gép álló helyzetben van). Bal oldalt az SD kártya bemenet található, míg felül találjuk a MicroUSB portot és a 3.5 mm-es jack csatlakozót.

Hardver

A 7 hüvelyk méretű kijelzőn 1024x600 pixel foglal helyet, ami alacsonynak mondható, de itt is a kategória miatt bocsátunk meg. A másik változata a gépnek IPS panellel van felvértezve, ez a verzió viszont TN panelt kapott, ami kicsit szomorú, mert a készülék megdöntésével hamar invertálódik a kép, de meg lehet szokni, főleg mivel a gép gyorsan érzékeli ujjunkat, nem vár, nem tölt ami egy nagyon jó dolog, így ezzel a hiányossággal együtt lehet élni.

RAM-ból 1 GB-ot kapunk, ami elég a gép működéséhez és emellett egy Mali 400-as GPU került a készülékbe, amivel használat közben nincs különösebb probléma.

ROM-ból 4 GB-ot kapunk ami ELMÉLETILEG 32 GB-ig bővíthető, ám az SD kártya behelyezése után sajnos nem tudunk közvetlenül a kártyára menteni. Erre a problémára van megoldás, amely sajnos a gép rootolását igényli, ami teljesen negatív pont.

Emellett a gép akkumulátora melegszik, egy idő után égetően forró tud lenni de egy tokkal lehet orvosolni a problémát, de ez szintén egy negatívum.

A gép tetején elöl található egy 0.3 megapixeles (VGA) előlapi kamera, emellett a hátlapon egy 2 MP-es kamera figyel. Egy-egy szelfi készítésére vagy pillanatkép ellövésére még megfelelő, de a családi portfólió képeit nem ezzel fogjuk elkészíteni.

A micro usb port mellett KELLENE lennie egy miniHDMI portnak, ami bár a DPS Dual 7 oldalán ott csücsült, az iQ 7 ezen verziójából hiányzik.A hangerőt szabályzó gombokon kívül semmilyen dedikált, vagy kapacitív gomb nincs, ezek a gombok szoftveresen jelennek meg.

Szoftver

A táblagáp PAPÍRON az Android 4.4.2. KitKat rendszert futtatja, de a hozzátartozó útmutatón és a menün is nagyon látszik, hogy ez még bizony a jó öreg Jelly Bean, ami nem negatívum, sőt a gép akadás nélkül viszi a rendszert, ami egy pozitív tulajdonság. A szokásos Google vagy Android programok mellett kapunk egy SwiftKey Keyboard-ot, ami szintén egy billentyűzet, de ha valakinek nem tetszene az Android billentyűzet, az inkább ne a SwiftKey-t válassza. Emellett kapunk egy DU Speed Booster-t, ami a gép gyorsaságáért felel. Kapunk még időjárás modult, ami nagyon hasznos tud lenni és Mobomarket nevű áruházat, aminek használatát nem ajánlom.

A Wi-Fi modul a gépben kicsit instabil, mivel sokszor a routertől 1-2 méterre nem jelez kapcsolatot, azonban előfordul hogy 5-6 méterre már teljes kapcsolatot jelez.

Összegzés

A gép apró hibáitól eltekintve internetezésre és filmnézésre teljesen megfelel és játékok futtatására is inkább a tárhely korlátoz mintsem a teljesítmény. A sebesség és az interneten való böngészés gördülékeny, a kamera pedig inkább csak dísz mintsem használati eszköz. A melegedés tokkal nem zavaró és csak hosszú órák után kezdd el melegedni, azonban gyorsabban melegszik ha töltés közben használjuk.

Az akkumulátor készenléti ideje átlagos használat mellett 2 és 4 óra közé esik, ami egy jó teljesítmény. A táblagép 20 ezer forint körüli árával egy nagyszerű ár-érték arányú készüléket kapunk, mely a kategóriában várható teljesítményt, üzemidőt biztosítani tudja.

Pro:

  • jó készenléti idők
  • ényelmes és szép dizájn
  • fantasztikus sebesség a RAM-nak köszönhetően

Kontra:

  • a kamera inkább csak dísz
  • az akkumulátor melegszik
  • SD kártya nem megfelelő támogatottsága

A bejegyzés trackback címe:

https://extremeportal.blog.hu/api/trackback/id/tr998096606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása