ExtremePortal

Sissy - amit tudni illik róla

2015. november 21. - Extremeportal

A húgom minden áron Sissy-t akarta, bár nekem nem igazán volt hozzá semmi kedvem. Imádom Sissy-t, az egyik kedvenc női történelmi karakterem, de most valahogy szívesebben írtam volna Tutanhamon sírjának felfedezéséről, vagy a mexikói és az egyiptomi piramisok összehasonlításáról. De ezt a témát kérték, hát ezt kapják. És ugye van az a post sorozatom, hogy filmek történelmi háttere, ezért most ezt a kettőt összekapcsolom.

romy-schneider-749850_1920.jpg

fotó: pixabay.com

Mi az amit így kapásból, hasra ütve eltudok mondani Erzsébetről.

Bajor hercegnő, aki később Ferenc József felesége lesz. Ezzel ő lesz a osztrák császárnő, majd később a magyarok királynője.

Kis hazánk nagyon közel állt szívéhez, ennek jeléül egyik gyermekét "nekünk is adta" és nagyon szívén viselte Magyarország sorsát.

Kavart Andrássy Gróffal, vagy csak a férfi cuppant rá, azt nem tudom, de tudom volt valami kettejük közt. Izzott a levegő. Kiskoromban, sőt még most is imádom a Sissy c. filmet... de hát ahogy tudom, az javában tündér mese.

Volt egy fia Rudolf. Akkor mit tudok még... ja azt, hogy leszúrták, de olyan szoros volt a fűzője, hogy csak később vette észre, vagy vérzett el, már nem tudom, de mindjárt utána nézek.

Az apja Miksa herceg volt, az anyja meg Ferenc József anyai nagynénje, akinek nem jut eszembe a neve.  Mert ugye Ferenc József anyja Zsófia volt, ezt a nőt meg úgy hívták, hogy... hogyhogyhogy... őőőő... de akkor se csalok és nem guglizok, csak a végén... mi is volt a neve... Ludmilla... nem... L...L... szinte biztos vagyok benne, hogy azzal kezdődik... La-le-lo-lu... Ludovikaaaa, meg van. Ezt persze a filmből tudom, szóval remélem így is van... Akkor mi is van még... van egy rakat testvére... Szegény Nené a filmben...

Lesz valami betegsége, a tüdejével... Talán tüdőbajos lesz... a filmben akkor betegszik meg, mikor a magyar cigány néni leönti vízzel.

Ja azt is tudom, hogy foggal született, ami nem is tudom milyen babona szerint, nagy szerencsét jelent. Na és mit tudok még... őőőő... elég szép nőnek számított. Fhuu, ez már nagyon kétségbe esett próbálkozásnak tűnik.

Na és akkor most jöjjön a tényfeltárás.

sissi-300200_1920.jpg

fotó: pixabay.com

Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach

Münchenben született 1837. december 24-én. (Tényleg a filmben is mondták, hogy ez volt Ludovika karácsonyi ajándéka Miksának.) Korának egyik legszebb asszonyának tartották.

Miksa József bajor herceg és Mária Ludovika Vilma bajor hercegnő harmadik gyermeke.

Tényleg egy foggal a szájában született, ami egy bajor babona szerint, rendkívül nagy szerencsét jelent. Szülei unokatestvérek voltak, csak Miksa egy szerényebb nem uralkodó oldalágból származott, de ő is a Wittelsbach-ház leszármazottja.

Münchenben nőtt fel hét testvérével együtt és a nyarakat possenhofen-i kastélyukban töltötték.

1853. nyarán testvérével és édesanyjával Ischlbe utazott, hogy találkozzon Zsófia főhercegnével, és annak fiával Ferenc Józseffel. Helén hercegnőt szánták eredetileg Ferenc József feleségének. Azonban az ifjú császár Sissyt választotta és 1854. április 24-én összeházasodtak.

Neveltetésében rengeteg hiányosság volt, hiszen nem császárnénak szánták, ezért az esküvő előtti egy évben rengeteget kellett tanulnia.

Beszélt németül, csehül, franciául, angolul és később magyarul és ógörögül is.

Elég korán teherbe esett és 1855. március 5-én megszülte Zsófiát, majd 1856. július 12-én Gizellát.

Nem szerette a bécsi udvart, merevnek és szigorúnak tartotta, ez részben Zsófia hatása is volt. Folyamatosan bírálta Erzsébetet és nem hagyta, hogy nevelje gyermekeit.

A fiatal császárné egyetlen szépséghibája rossz fogai voltak.

1857-ben kierőszakolta, hogy a gyermekeit is magukkal vigyék egyik magyarországi útjukra, de az idősebb gyermek tífuszban meghalt. Erzsébet ezek után szinte lemondott gyermekeiről. 1858. augusztus 21-én megszületett a trónörökös, Rudolf korona herceg.

Házassága is kezdett tönkre menni. Ebben több tényező is szerepet játszott. Eltérő életfelfogásuk és egyéniségük, illetve az udvar és Zsófia befolyására fogható a dolog.

1858-ban rejtélyes betegség jelent meg nála, ezért orvosa levegő- és környezetváltozást javasolt neki. Sok időt töltött Madeirán és Korfun. Itt ismerkedett meg a magyar Hunyadi testvérpárral, akiktől magyarul kezdett tanulni.

1861-ben tért vissza az udvarba lelkileg megerősödve, így több akaratát is végig tudta vinni Zsófia ellenében. Lassan rádöbbent, hogy ő a császárnő: a birodalom első asszonya.

Később megtanult teljesen magyarul és magyar udvarhölgyet fogadott Ferenczy Ida személyében, aki később nagyon jó barátnője lett.

A császárra is sikerült hatást gyakorolnia, aki a politikai foglyoknak amnesztiát adott.

Később Sissy nagy összetűzésbe keveredett Rudolf miatt. Túl szigorúan és katonásan nevelték, amibe a kisfiú majd beleroppant. Túl félénk és szerény volt a jelleme.

Próbálta megtartani Magyarországot fiának és férjének és ezért minden eszközt bevetett, ebben segített Andrássy Gyula grófhoz való barátsága/vonzalma. 1867-ben megtörtént a kiegyezés majd június 8-án királyi párrá koronázták őket.

1868. április 22-én megszületett Mária Valéria főhercegnő. (Na róla is fogok még egyszer írni, mert ő nagyon kíváncsivá tesz valamiért.) Erzsébet Mária főhercegnőt a magyaroknak szánta ajándékul. A legkisebb gyermeke volt a kedvence és a kiegyezés után hanyagolta a császárnői kötelezettségeit. 1889-ben meghalt a trónörökös, az is lehet öngyilkos lett. Ez teljesen megrázta Erzsébetet és onnantól kezdve csak feketében járt.

Utolsó magyarországi útja 1896-os millenniumi ünnepségen került sor. 1898. szeptember 10-én egy anarchista merénylő szíven szúrta egy hegyes reszelővel. A császárnő szoros fűzőt viselt, még felsétált a hajóra majd ott rosszul lett és hiába fordult a hajó vissza már késő volt és meghalt.

Címei:Erzsébet Amália Eugénia

    • Ausztria császárnéja,
    • Magyarország apostoli királynéja,
    • Csehország, Lombardia és Velence, Dalmácia, Horvátország,Szlavónia, Galícia és Lodoméria, Illíria és Jeruzsálem királynéja,
    • Ausztria főhercegnéje,
    • Toszkána és Krakkó nagyhercegnéje,
    • bajorországi hercegnő,
    • Lotaringia, Salzburg, Stájerország, Karintia és Bukovina hercegnéje,
    • Felső- és Alsó-Szilézia hercegnéje,
    • Erdély nagyfejedelemnéje,
    • Morvaország őrgrófnéja,
    • Habsburg és Tirol hercegesített grófnéja.

 

Az írást Köszönjük társszerzőnknek, Harsányi Viktóriának (Régész leszek blog)

A bejegyzés trackback címe:

https://extremeportal.blog.hu/api/trackback/id/tr498096746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása