ExtremePortal

A pénz tényleg nem boldogít?

2015. november 29. - sinister25

Tele van az internet közhelyekkel.

Azt is sokan hangoztatják, hogy a pénz nem boldogít.

Tény, hogy a pénzért vásárolt javak csak ideig-óráig okoznak örömöt számunkra, hiszen egy idő után azok beépülnek mindennapjainkba és csak egyszerű használati tárgyakká válnak.

piggy-bank-1047215_1920.jpg

A megkeresett pénzt a legtöbben anyagi javak megszerzésére fordítják, legyen szó a napi létfenntartásról, vagy akár egy új televízió vagy mobiltelefon megvásárlásól. Ezek megszerzése után, a birtoklási vágy kielégítését követően az öröm hamar elmúlik. Ilyenkor hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy a pénz nem boldogít. Előfordulhat az is, hogy a birtoklási vágynak engedve akár még adósságba is verjük magunkat, majd szembesülve a vállalt kötelezettségekkel az öröm hamar ürömbe megy át.

De mi van az élményeinkkel?

Kevesen tudják és még kevesebben tudatosítják magukban, hogy a pénzen nem csak tárgyakat és egyéb anyagi javakat lehet megszerezni, hanem élményeket is.

Gondoljunk bele, mi okoz nagyobb boldogságot számunkra?

Visszaemlékezni arra, hogy milyen tortúrával járt az elromlott tévét lecserélni egy modernebbre, szebbre, nagyobb tudásúra.

Vagy inkább felidézni a legutóbbi kirándulást a szeretteinkkel. A koncert hangulatát, amelyikre utoljára elmentünk.

childhood-1058488_1920.jpg

Ugye?

Az emlékek egy idő után megszépülnek és hajlamosak vagyunk rózsaszín ködben látni a számunkra kellemes emlékeket, megfeledkezve az élmény előtti megpróbáltatásokról, a sorban állásról a jegypénztár előtt, a lekésett vonatról és a többi.

Pedig ezeket az élményeket is pénzért vásároltuk. Megteremtettük az anyagi lehetőséget arra, hogy megajándékozzuk magunkat valami maradandóval, hiszen a tévé, az okostelefon egy idő után úgyis cserére szorul. Ismét eluralkodik rajtunk a vágy az újabbra.

Viszont az élményeink velünk maradnak egy egész életen át. Azokat felidézni boldogságot okoz még tíz-húsz év múlva is. Amikor gyermekeinkkel visszaemlékezünk a legurulásra a hegyről. Amikor egy illatot megérezve eszünkbe jut az első közös vacsora a párunkkal.

child-1058285_1920.jpg

És akkor még nem is szóltunk a élményeket megelőző várakozásról, ami már előre eufóriát válthat ki belőlünk a közelgő esemény kapcsán.

Szívesen gondolunk arra is, hogy miként fog reagálni a megvásárolt ajándékra a megajándékozott. Már előre örömet érzünk a vásárlás során, hiszen tudjuk, hogy meglepetést fogunk okozni valamelyik szerettünknek. Szeretetteljes és örömteli várakozás előzi meg a vásárlást, hiszen tudjuk, hogy meglepetést és örömet fogunk okozni valakinek. Ez az ajándékozás öröme, amire a későbbiekben szívesen emlékezünk vissza.

Mert egy szükséges vásárlást nem az öröm eufóriája előz meg, hanem a szükség türelmetlensége. Mert a tárgyaink megszerzésekor az "ide rögtön, azonnal kell" érzése jelenik meg bennünk, akár azért is, mert még várnunk kell a pénz megszerzésére.

De egy nyaralást örömteli várakozás előz meg, még ha bosszúsággal is járnak az előkészületei. Viszont mennyivel szívesebben emlékezünk vissza ezekre a bosszúságokra, mint az elromlott mosógépre, benne a félig kimosott ruhákkal.

Ezek után mondja még valaki, hogy a pénz nem boldogít.

képek: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://extremeportal.blog.hu/api/trackback/id/tr258122146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása